Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

26. elokuuta 2023

Salin lattia

 "Elokuussa 1852, Rakas Päiväkirja"

"Olemme syöneet tänä kesänä paljon kalaa, sillä mieheni veli Kaarle on käyttänyt lapsia kalastamassa ja uimassa aina kun hän vain on ehtinyt ja sää on sallinut. Henrikillä on ollut koko kesän töitä merillä, eikä hän ole käynyt kotona kuin kaksi kertaa viikonlopun yli. Merimiehet olivat kapinoineet heinäkuussa, vaatineet enemmän palkkaa ja Henrikin oli soviteltava näitäkin asioita muun työn ohessa. 

Kun lapset ovat olleet uimassa Kaarlen kanssa, olen ehtinyt sillä välin kirjoittaa kirjaani jo aika pitkälle. Vielä puuttuu viimeinen luku ja kirjan nimi, joka on ehkä vaikein keksiä. 

Pyykki-Iitan vanhin tytär Leena on ollut minulla piikomassa silloin tällöin. Hän ei puhele paljoa, mutta hänellä on ahkera ote työhön ja hyvin on meillä sujunut kaikki nämä viikot. Lapset pitävät hänestä paljon, he sanovat, että Leena on kiltein ihminen maan päällä. Leena ei komenna lapsia, vaan on itsekin vähän leikkisä heidän kanssaan, nuori kun on vielä. Leena niiaa aina iloisena kaksi kertaa, kun maksan hänelle palkan. Hän säästää rahaa, mutta ei halua kertoa, mihin tarkoitukseen.

Palkkasin puuseppä Birger Hammarin apupojat Konstan ja Aapelin tekemään meille saliin uuden lattian. He myöhästelivät aamuisin silloin tällöin ja pitivät pitkiä taukoja istuen pihalla penkillä. Katsoin kerran ikkunasta, kun he vain paistettelivat päivää penkillä ja pureskelivat heinänkorsia. Huutelin heille ikkunasta, että joko nyt jatkaisivat töitä. 

- Kyllä rouva, he vastasivat, mutta eivät liikahtaneetkaan penkiltä.

Huutelin toisen kerran ja taas sama vastaus, mutta ei mitään liikettä tapahtunut. 

Sanoin heille viimein, että vähennän palkasta, jos taukoja on liian paljon. Sitten he katsahtivat toisiinsa, nousivat penkiltä ja laahustivat takaisin saliin naulaamaan lautoja lattiaan. Kaiken aikaa he puhuivat keskenään joistakin neideistä, kuinka jotkut neidit kylällä olivat milloin mistäkin syystä tirskuneet heidän jutuilleen. Konsta ja Aapeli taisivat sahata lautoja välillä liian lyhyiksi, mitähän Henrik mahtaa siitä sanoa. Lyhyemmät laudat he naulasivat peräseinän viereen, ehkä ajatellen, etten huomaisi sitä. En sanonut siitä mitään, koska olisin joutunut sitten tilaamaan puusepältä uusia lautoja. Henrik saa tehdä puusepälle valituksen, jos hänelle ei kelpaa tuo lattia tuollaisena. Enpä enää ihmettele, miksi puuseppä Hammar on aina niin hermostunut Konstaan ja Aapeliin, mutta apupojat eivät siitä enää paljon hätkähdä, ovat jo liikaakin tottuneet puusepän huutamiseen.

Lattia tuli viimein valmiiksi, mutta siitä puuttuu vielä jalkalistat. Ehkä Henrik laittaa ne sitten, kun hän tulee kotiin."

Amalia 


Salin lattia on tehty kahvitikuista ja lakattu kerran.

Kahvitikut on teipattu ensin pahvin päälle, sitten pahvi on nostettu taloon.

Kahvitikut ja askartelulakka : Prisma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)