Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja. Joissakin postauksissa on myös kuvia oikeasta suomalaisesta luonnosta tai kaupunkikohteista.

15. kesäkuuta 2024

Muutama kuva työläismuseosta

Kävimme nopeasti Tampereen Amurin työläismuseossa. Amurin museossa on nähtävillä vanhoja työläisperheiden asuntoja, yleinen sauna, kauppa, leipomo, suutarin työpaja sekä ulkohuussit. Ulkohuussien portaat ovat jyrkät ja kapeat ja voin kuvitella, miksi potta toimi yöastiana ennen vanhaan aikuisillekin, pimeään ulkohuussiin olisi ollut ankeaa mennä talvisena pakkasyönä. 

Vuokralaisten asunnot on sisustettu sen ajan mukaisesti vaatimattomasti ja niissä on yhteiskeittiöt puuhelloineen. Lämmitysmuotona toimi silloin pönttöuunit, patjat olivat olkipatjoja ja lusikat olivat puusta veistettyjä. Hanoista tuli vain kylmää vettä, pesuvettä lämmitettiin kattilassa tai kerran viikossa saunassa. Yhdessä vuokrahuoneessa saattoi asua lapsiperhe sekä alivuokralainen. Talon omistajan asunto on sen ajan mukaisesti vähän hienommin sisustettu ja siellä on jopa piano. Museon yhdessä huoneessa oli naisen mekko, siniruutuisesta kankaasta ommeltu. Tulipa heti mieleeni nukke-Marian siniruutuiset vaatteet, jotka ovat edellisessä postauksessa. 

Amurin Helmen kahvilassa myytiin sinikuvioisia miniatyyriastiastoja, mutta tällä kertaa en ostanut. Kahvilan myyjillä oli valkoiset essut ja kahvilan lattialankut narisivat kuten asiaan kuuluu vanhassa puutalossa. Kynnyksiä sai vähän varoa, ettei niihin kompastunut. Tässä muutama kuva museosta, jos niistä saisi jotain inspiraatioita historiallisiin miniatyyrimaailmoihin.


Amurin museon piha pyykkinaruineen.

Puuhella ja huoneentaulu. Ei ylimääräisiä koristeita.
Pannukahvin tuoksu on leijunut huoneessa ainakin joskus.

Pitsipeitto ja pesukannu.
Raskaan työpäivän jälkeen on varmaan simahdettu sikeään uneen olkipatjalle.

Kirjailtu pöytäliina, jota on ehkä naapurin rouva salaa kadehtinut.

Kaupan kassa, valuuttana markat ja pennit.

Tuttujakin tuotepakkauksia wanhan kaupan hyllyllä.

Asetelma vanhoja astioita ja pyyheteline.
Monet seniorit muistavat näitä esineitä lapsuudestaan.

Vanha pönttöuuni.

Useimmiten pönttöuunit olivat valkoisia, mutta tässä huoneessa oli vähän kalliimpi, koristeltu uuni.

En ehtinyt ottaa kuvia kaikista huoneista, seuralaiset olivat kiireisiä. Ensi kerralla sitten lisää.

🌱🌱🌱

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)