Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

30. marraskuuta 2023

Muodin uudet tuulet puhaltavat Kukkakylässä

"Ruusulassa 29. marraskuuta 1852

Rakas Päiväkirja, tulimme juuri Henrikin kanssa vaatturi herra Kalevi Kottonin luota ja kokeilimme heti kotona uudistettuja pukujamme. Kukkakylään on tullut uusia muodin tuulia Pariisista ja olemme nyt ensimmäisiä Kukkakylässä, joille vaatturi muodisti vanhat puvut uuden muodin mukaisiksi. Vaatturi sanoi, että olemme 'muodin edelläkävijöitä'. Hassua ajatellakin ! Varmasti muutkin kyläläiset pian innostuvat uudesta muodista. Ainakin tohtorin rouva Anna Wallin tahtoo kokeilla uutta muotia, se on ihan varmaa. 


Amalian ja Henrikin uudistetut asut.

Nyt on muotia, että kaulukset ovat sekä miesten että naisten vaatteissa alaspäin, eikä pystyssä kuten ennen. Helmat naisten mekoissa ovat uuden muodin mukaan lyhyemmät ja myös miesten housujen lahkeet kuuluvat olla lyhyempiä kuin ennen. Miesten ei sovi pitää takkeja enää auki, vaan ne pidetään kiinni vartalonmyötäisesti. Miesten hattujen kuuluu olla vähän kallellaan päässä, tosin Henrik on aina pitänyt hattua niin. 

Naisten mekkoihin kuuluu muodin mukaisesti rusetti uumalle taakse ja pitkien alushousujen pitsilahkeet kuuluvat vähän vilkkua mekon alta. Se kyllä vähän minua ujostuttaa, mutta Henrik pitää siitä muodista. Essut eivät enää kuulu aikuisten naisten mekkoihin muuta kuin palvelijoilla, mutta lapsilla ne ovat vielä muodissa ja ne ovat myös käytännölliset, sillä ei tarvitse koko mekkoa vaihtaa jos essu likaantuu. 

Henrik sanoi, että näytän nuoremmalta uudessa kuosissa. Sehän on mukavaa, että vaatteilla voi nuortua! Lapset sanoivat, että olen kuin uusi äiti ja Tom sanoi, että on kivaa, kun äidin kasvot näkyvät nyt paremmin. Mielestäni myös Henrik näyttää nuoremmalta uudessa muodissa.

Näillä muodikkailla puvuilla menemme kartanon joulujuhlaan, joka järjestetään joka vuosi. Ehkä saamme houkuteltua myös Henrikin veljen Kaarlen sinne, mutta toivottavasti hän ei tule sinne saappaissa, jotka hänellä on aina jalassa. Olen vihjannut rouva Brodélle, että nyt olisi hyvä tilaisuus esitellä Kaarlelle joitakin vapaita neitokaisia. Hän tuntee ainakin kolme nuorta ehdokasta hyvistä perheistä. 

Nyt täytyy mennä korjaamaan Emman mekkoa, joka repesi mäenlaskussa. Kirkkomäessä oli paljon lapsia ja sattuuhan sitä pieniä vahinkoja kun on hauskaa leikkiä. Leena odottaa jo kovasti joulua, koska lupasin hänelle joululisää palkkaan. Hän on ollut ahkera ja hyväntuulinen piika. Me kaikki pidämme hänestä kovasti. Leena on myös rehellinen, hänellä meni vahingossa pölyjä pyyhkiessä maljakko rikki, mutta hän tuli siitä heti sanomaan. Toivottavasti saamme pitää hänet meillä apuna vielä ainakin tämän talven, tai kauemminkin."

Amalia Serafiina Antintytär Armas


Amalian uusittu mekko takaa.


2 kommenttia:

  1. I like their new fashion! They both look very dapper! Though I am glad that in my world it is considered getting "dressed up" just to put a bra on, lol! Great story!

    VastaaPoista

Kivat kommentit piristävät päivää :)