Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

19. syyskuuta 2023

Itse maalatun tapetin harjoittelua

Nukketalon tapetteja on saatavilla paljon erilaisia ja tapetteina voi käyttää myös askartelu- tai hyllypaperia, tai mitä tahansa siihen keksii käyttää, vaikkapa kangastakin. Sain nyt kuitenkin inspiraation maalata tapetin itse. Tämä ensimmäinen tapettiversio on vasta harjoittelua, mutta näytän tässä miten sen tein. Käytin vesivärejä ja värikyniä ja tein ruudullisen tapetin. 

1. Käytin 300 g:n vesiväripaperia, joka on liimattu joka reunastaan lehtiöön. Tämä paperi ei käpristy vesiväristä niin kuin ohuempi paperi. Paperi irrotetaan lehtiöstä vasta kun maalaus on kuiva.

2. Teippasin maalarinteippiä yli koko paperin niin, että jätin väleihin 3 mm:n raot. On tärkeää, että teippi on kunnolla kiinni paperissa, ettei vesiväri leviä teipin alle.


Teipattu paperi

3. Maalasin vaaleansinisellä vesivärillä raot. Vesiväri on sitä vaaleampaa, mitä enemmän vettä siihen käyttää. Väriseosta on hyvä sekoittaa pieneen kuppiin tai väripaletin lokeroon riittävästi, jotta sitä ei tarvitse tehdä lisää kesken kaiken, sillä sävystä harvoin tulee ihan sama. Ei haittaa, vaikka väriä menee teipin päälle hiukan. Tässä maalatut raidat kuvassa.


Maalatut raot

4. Irrotin teipit varovasti, kun väri oli kuiva.


Valmiit raidat

5. Teippasin teipit sitten poikittain paperille, välit 3 mm.


2. teipit poikittain

6. Maalasin vähän eri sävyisellä sinisellä poikkiraidat.


2. teipit ja maalaus poikittain 

7. Irrotin teipit ja arvattavasti väri oli vähän levinnyt viivojen risteyskohdissa.


Värit vähän levinneet

8. Siistin levinneet kohdat pensselillä, jossa oli vain puhdasta vettä. Käytin myös pumpulipuikkoja imemään ylimääräistä väriä. Tämä työvaihe vaati tarkkuutta.


Siistitty vesiväriruudukko


9. Piirsin värikynillä lisää raitoja pystyyn ja poikittain vesiväriraitojen viereen ja keskelle viivotinta apuna käyttäen. Käytin vihreää ja sinistä kynää. Vihreällä tein hennompia vetoja ja sinisellä voimakkaampia. Värikynien värien voimakkuus riippuu siitä, kuinka paljon kynää painaa paperia vasten. Vaaleita vetoja saa kevyellä kynän painamisella. Värikynissä on myös eroja, halvoilla värikynillä ei yleensä voi piirtää kovin voimakkaita värisävyjä. Laadukkaammissa kynissä on enemmän väripigmenttiä.

Jos tekee tapetin vain värikynillä ja haluaa saada kynänjäljestä sileän, silloin kannattaa käyttää sileää piirrustuspaperia, sillä vesiväripaperi on sitä epätasaisempaa mitä paksumpaa se on. Tässäkin työssä näkyy, että kynän jäljet ovat mutkikkaat paperin takia, mutta tähän tapettiin se sopii hyvin. Värikynäpiirroksen voi kiinnittää fiksatiivilla, mitä myydään suihkepulloissa ainakin taideliikkeissä. Sitä ei pidä hengittää kun sitä ruiskuttaa ja työ kuivatetaan ilmavassa paikassa hyvän tuuletuksen kera. 

Ruututapetista tulisi pienikuvioisempi, jos käyttäisi kapeampaa maalarinteippiä. 

Mielestäni itsetehty tapetti ei tarvitse olla yhtä tarkka kuin tehdastekoinen, käsityön jälki saa näkyä. Kun tällaisen tapetin kiinnittää seinään, täytyy taputella se seinää vasten varoen ettei värit leviä, voi käyttää vaikka nenäliinaa käden suojana. Teippikiinnitys olisi parempi kuin liima. 

Valmis tapetti näkyy alla. Paperin irrotus lehtiöstä onnistuu esim. kirjeveitsellä tai ohuella maalauslastalla sitten kun maalaus on kunnolla kuiva. Paperilehtiön yhdessä kulmassa on paperit liimaamattomia, josta irrotuksen voi aloittaa.


Valmis itsetehty tapetti. Raidat ovat suorat, kuva on otettu vähän vinoon :)


Itse maalaamalla voi tehdä vaikka minkälaisia tapetteja, esim. kukkia, palloja, maisemia tai abstrakteja. Siinä on mahdollista käyttää myös erilaisia leimasimia. Haasteena on se, että kuvioiden täytyy olla melko pieniä 1:12 kokoiseen nukketaloon. 

Idean saa kopioida, mutta olisi kiva, jos linkitettäisiin tähän blogiin, jos lopputulosta näytetään blogissa tai muualla netissä, koska tämä ruututapetti on oma ideani. 

💦💦

Lisäys 20.9. klo 17:33

Kokeilin tapettia Willan keittiöön, sitä ei ole teipattu kiinni, koska teippi loppui. Ruudut eivät asetu samaan kohtaan kuin kaakelin ruudut, mutta haittaako se ? Täytyy miettiä vielä, teenkö uuden tapetin, täytyy sitä tehdä kuitenkin lisää vielä erkkerin seiniin. Väri on sattumalta lähellä maton väriä, vaikka en sitä värimallina käyttänytkään. Siinäpä idea, että tapetin värin voi poimia jostain kalusteesta, matosta, verhoista tai taulusta, ym. niin sopii yhteen.


Tapetin kokeilua seinään.

Lisäys 1.10. noin klo 13:50

Tein keittiön erkkeriin samanlaiset ruututapetit.

Erkkerin itsetehdyt tapetit.

Värit näyttävät kuvissa erilaisilta, koska valaistus on erilainen. 

Toki tapeteissa on pieniä sävyerojakin, mutta ei se haittaa minua. 

Esineitä ja verhoja tulee niiden eteen jossain vaiheessa, eikä siihen sitten kiinnitä huomiota.

💙

4 kommenttia:

  1. What a fun method to make handmade wallpaper! I love the results in the room!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks for encouraging. By doing it yourself, you get unique wallpapers that no one else has and this is a fairly easy way to make stripes or squares.

      Poista
  2. Sirkka Ulkuniemi01 lokakuuta, 2023 16:04

    Itse maalaamalla saa kyllä ainutlaatuiset tapetit, mutta jos tarvitsee useita samanlaisia arkkeja, on varmaankin haasteellista onnistua saamaan niistä samanlaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sirkka, jos maalaa isolle paperille kerralla koko tapetin, ja leikkaa siitä arkit kun väri on kuiva, niin siten voi onnistua. Pystyraidat teippisysteemillä onnistuu tehdä useammallekin arkille, kun sekoittaa värisävyä riittävästi etukäteen. Vesivärillä ei koskaan tule täysin tasaista väripintaa, mutta herkkä elävyys kuuluu vesivärin luonteeseen. Kokeilemalla sen vain tietää ja oppii :)

      Poista

Kivat kommentit piristävät päivää :)