Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

17. helmikuuta 2023

Lankkulattia jäätelötikuista (ohje)

Tein lattian nukketalon alakertaan jäätelötikuista, joita myydään myös nimellä 'askartelutikku'. Ne ovat saman mallisia kuin Eskimo-jäätelön tikut. Yhdessä pakkauksessa oli 200 tikkua, mutta kaikki tikut eivät olleet ihan suoria. Lattiassa se haittaa, jos tikku on vähänkään kaareva, silloin se ei pysy kiinni kunnolla ja näkyy kuperana tai koverana 'lankkuna' lattiassa. Onneksi suoria tikkuja oli kuitenkin riittävästi tähän yhden huoneen lattiaan. Ehkä tikkuja voi itse suoristaa, mutta en ole sitä kokeillut.

Leikkasin tikuista pois pyöreät päät isoilla saksilla. Joissakin harvoissa tikuissa puu oli niin kovaa, ettei sakset pystyneet niihin, mutta useimmat menivät poikki melko helposti. Tikkujen katkaisuun on olemassa muitakin välineitä.

Tikut on hyvä hioa hiekkapaperilla tasaisiksi ja puhdistaa hiontapöly pois ennen väritystä. 

Koska minulla ei ollut nyt maalia tai lakkaa kotona, väritin tikut yksitellen kahdella eri värisellä ruskealla tussilla. Tusseja kului väritykseen seitsemän, tähän riitti kaksi pakkausta Viikari-tusseja, 50 kpl pakkaukset, joissa on neljä ruskeaa tussia yhdessä pakkauksessa. Väritin myös tikkujen reunat, ettei vaaleaa väriä näy lankkujen raoista. 

Tussiväritys yksitellen oli huomattavasti hitaampaa kuin maalata kerralla koko lattia maalilla. Tussivärityksellä sai kuitenkin elävyyttä lankkujen väreihin, kun vetelin viivoja, jotka kuvaavat puun syitä. Jos olisin halunnut, olisin voinut piirtää lankkujen päihin myös naulojen kantoja kuvaavia pisteitä, mutta päätin, että naulat ovat niin 'pieniä' ettei niitä näy tässä lattiassa. Jos haluaa tasaisemman värin lattiaan, voi käyttää vain yhden värisiä tusseja.


jäätelötikut, tussi ja 2-puolinen teippi

tussilla värjätyt tikut

Sommittelin nuo pitkät lankut nukketalon lattian kokoisen pahvin päälle ja leikkasin ja väritin tarvittavat lyhyet lankunpätkät lisäksi. Alusta kannattaa olla suunnilleen saman värinen kuin lankut, että lankkujen raoista ei vilku eri värinen alusta. Rakoja saattaa jäädä vähän näkyviin, vaikka lataa tikut mahdollisimman lähekkäin toisiaan. Se johtuu siitä, että tikku voi olla vähän kaareva myös sivusuunnassa. Tikkujen suoruus on siis tärkeää tarkistaa ennenkuin ryhtyy niitä värittämään.

Kiinnitin lankut alustaan kaksipuolisella teipillä siinä järjestyksessä, kuin olin ne alustaan sommitellut. Teippikiinnitys on siitä hyvä, että jos jokin lankku siellä kupruilee, lankun saa nykäistyä irti ja korvattua uudella, suoremmalla lankulla, eli väritetyllä jäätelötikulla. Silloin voi laittaa vielä uuden teipinpätkän lankun pohjaan, jos se ei kiinnity kunnolla vanhaan, alustan teippiin.

PS: Lakkasin lattian myöhemmin Fimo-lakalla, katso uudempi artikkeli tästä.


valmis lankkulattia nukketaloon


Tarvikkeet: Prisma

3 kommenttia:

  1. Hei . Löysin nyt sivusi ja voi miten ihania juttuja ! Itse sain joululahjaksi upean nukketalon mutta en ole vielä päässyt alkuun kun en osaa päättää minkälaisen siitä lähtisin tekemään. Sain paljon ideoita sivuiltasi. Kiitos :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummu Pirkanmaalta18 helmikuuta, 2023 09:57

      Kiva kuulla, että sait ideoita :) Yksi vinkki on sisustaa sellainen talo, jossa itsekin viihtyisi, jos se olisi oikea talo.

      Poista
  2. Niinpä mutta kun on monia niin tosi erilaisia kivoja vaihtoehtoja :-).Pitänee vain yksinkertaisesti aloittaa niin siitä se sitten lähtee muotoutumaan....

    VastaaPoista

Kivat kommentit piristävät päivää :)