Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

2. tammikuuta 2023

Vanhat Barbiet ja niiden kaappikoti

Olen säilyttänyt tyttäreni vanhat Barbie-nuket, niitä on noin 20 nukkea, parista nukesta piti luopua kun ne särkyivät. 1990-luvulla Mattelin Barbie-nukkeja oli iso valikoima tavarataloissa, niitä löytyi eri ikäisinä ja rotuisina. Niistä oli helppo rakentaa monen sukupolven perheitä vauvasta vaariin. Nykyisin valikoimaa on ainakin suomalaisissa kaupoissa supistettu.

Meidän Barbie-nukeilla on itse keksityt nimet, ammatit ja perhesuhteet. Vaatteet ovat enimmäkseen arkisia, joista osan tein itse, varsinkin villapaitoja ja erään nahka-asun. Vain muutama juhlapuku niillä on.

Tein muutama vuosi sitten nukeille kodin vanhan senkin alakaappeihin, tapetoin kaapit Clas Ohlsonin dc-fixillä ja oikealla tapetilla. Huonekalut ja nukkekodin tavarat kerättiin mistä kaupasta milloinkin silloin 1990-luvulla, osa pikkutavaroista on silloisesta Tiimarista. Nukketalon sisustaminen ei ollut silloin kovin kunnianhimoista, jos vertaa yleisesti nykyajan mittasuhteiltaan tarkkaan 1:12 miniatyyriharrastukseen, mutta luovaa se oli kyllä.


Lapsinukkeja

Mattelin Heart Family - nukkeja

Vas. Aija Pauliina, Juuso Taavetti ja Ulla 
(Ulla ei ole Mattelin nukke)



Pipsa ja Maria Lucia

 Nukkekaapin kuvia

kuva 1: Tiia laittaa hiuksiaan peilin ääressä kylpytakki päällä

kuva 2: Topi Saarenpäällä on rento hetki terassilla

kuva 3: hevostyttö Susanna lukee satua vauvalle, vahtii myös samalla koiranpentua

Pahoittelen kuvien pimeyttä ja epätarkkuutta, ei nyt saanut parempia kuvia. Kaapissa on 2 muutakin huonetta (lastenhuoneet), mutta ne kuvat olivat vieläkin pimeämpiä. Ehkä esittelen tarkemmin joitakin nukkeja ja kalusteita myöhemmin, kun on valoisampi päivä.

Kuva 1: Tiian aamutakin ompelin muutama vuosi sitten. Virkkasin myös torkkupeiton ja tyynyt, ompelin fleecestä vaaleanpunaisen päiväpeiton. Sänkynä toimii nurinpäin käännetty kori. Sängyssä on aluslakana, tyynyt ja pussilakana. Makuuhuoneen lattia on tummanharmaata puukuvioista kontakia ja sen päällä on kolme valkoista karvamattoa, leikattuja paloja tekokarvasta, ne eivät paljon näy kuvassa. Seinät on tapetoitu valkoisella puukuvioisella dc-fixillä, Clas Ohlson. Peili on heijastava tarra, jossa tekstiä, se löytyi kirpparilta muutama vuosi sitten. Kukka ja puinen soitin on ostettu silloin kauan sitten uutena, kuten Tiia-nukkekin. Tiia on parhaiten säilynyt aikuista esittävä Mattel-nukke. 

Kuva 2: Aina iloinen Topi istuu terassilla, joka myös on kaapissa. Terassin seinällä on puu-aiheista tapettia ja Ikean kasviaiheinen muovikoriste, jossa vihreitä lehtiä. Korituoli on hienoin kaluste tässä nukkekodissa. Se on jostain myyjäisistä tai kauppatorilta ostettu 1990-luvulla ja tarkasti oikean tuolin mallinen. Saviruukuissa kasvaa tekokukkia, luuta on vanha, kuten Topikin. Topi pitää vaimonsa Elsan kanssa kioskia 'Elsan Eineskipsaa', mutta tässä hänellä on lepohetki. Kipsassa oli silloin ennen paljon tuotteita myynnissä, suurin osa itse tehtyjä. Topin päällä on kutomani vanha villapaita. Metalliset kastelukannu ja ämpäri ovat nekin vanhoja, ehkä Tiimarista ostettuja. Topi ei ole Mattel-nukke. 

Kuva 3: Susanna Monika Ahvenlahti on lupautunut lapsenvahdiksi ja lukee satua vauvalle, joka on kehdossa. Susanna vahtii samalla myös koiranpentua, joka nukkuu taljan päällä lattialla. Talja on leikattu tekokarvasta. Susanna on aito Mattelin Courtney-nukke. Se ostettiin lelukaupasta joululahjaksi. En muista, mistä huoneen muut tavarat on ostettu, mutta matot ja turkoosit tyynyt virkkasin muutama vuosi sitten. Kaappikello on oikeasti ilmalämpömittari, joka edelleen toimii. Seinävaatteen kankaan painoin seripainolla 1990-luvulla. Satukirjat ovat oikeita satukirjoja satuineen ja kuvineen minikoossa. Tein paperista ja piirtämällä pöydällä olevan tuoremehupurkin 'Apel'-mehulle silloin 1990-luvulla. Penkki, pöytä, kello ja kehto ovat puuta. Lattia on puukuvioista dc-fixiä, seinillä on oikeaa tapettia. Ruskeat parrut huoneiden nurkissa oli valmiina kaapin rakenteissa.





2 kommenttia:

Kivat kommentit piristävät päivää :)