Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

Nimipäivä


29.3. Nimipäiväonnittelut kaikille, joiden nimi on Jouni, Joni tai Joonas!

7. lokakuuta 2022

Henrikin yllätyslahjat nukkekotiin

 "7. lokakuuta 1851 Tiistaina, Brigittan nimipäivä"

"Rakas Päiväkirja, olipas meillä hauska päivä! Lapset olivat hyvällä tuulella koko päivän ja innostuivat laulamaan jo nyt joululauluja. Siinä samassa huomasimme, että uusi valkoinen lumi sataa maahan. Kissat Roosa ja Mölli juoksivat uteliaana ulkona, nuuhkivat maata ja ravistelivat tassujaan. Sitten ne loikkivat innoissaan edestakaisin lumessa ja lapsista se oli hauskaa.

Eikä siinä vielä kaikki, joulun tuntua toi myös Henrik, jonka Elisabet laiva oli tuonut jälleen kotisatamaan, tällä kertaa pidemmäksi aikaa. Lumihiutaleita hatussaan ja säkki olkapäällään Henrik tulla kopisteli sisään. Lapset juoksivat vastaan niin kuin aina, kun isä tulee kotiin. Lapset kysyivät, onko säkissä joululahjoja. Henrik sanoi, että ne ovat 'ensilumen päivän lahjoja' ja ne annetaan tänään, kun ensin syödään.


ensilumi Kukkakylässä

Lapset söivät ruokansa loppuun ihmeen nopeasti ja odottivat kiltisti pöydässä, että Henrik sai ateriansa syötyä. Sitten Henrik pyyhki suunsa ja avasi säkin. Paitsi että siellä oli Henrikin kapteenin puku, siellä oli myös pehmoinen koiralelu lapsille. 

'Iik ihana!' huudahti Emma ja pojatkin ilahtuivat. He veivät lelun heti lastenhuoneeseen ja keksivät sille nimiä.
'Lurppa!', ehdotti Tim.
'Turri', ehdotti Tom.
'Nuppu', ehdotti Emma.

Tällä kertaa lapsille ei tullut eripuraa nimistä, vaan Tom ehdotti, että jokainen nimittää pehmokoiraa kuinka itse haluaa. 
Koiran nimi on siis Lurppa Turri Nuppu. Onhan ihmisilläkin kolme nimeä tai useampikin. Lapset sopivat keskenään, että jokainen saa vuorotellen pitää Lurppa Turri Nuppua yöllä vieressään. Pojat suostuivat siihen, että Emma saa sen yökaveriksi ensimmäisenä.


Lurppa Turri Nuppu tuli uuteen kotiin

Henrik antoi minulle lahjaksi kullanväriset kamman, peilin ja hiusharjan. Ilahduin lahjasta ja halasin Henrikiä. Meille yhteiseksi lahjaksi hän toi ison perheraamatun. Huomasin heti, ettei se ollut suomenkielinen ja sanoin Henrikille, että hän voi lukea sitä ääneen ja suomentaa minulle, koska minä en osaa vieraita kieliä. 

Henrik vastasi: 'Mitä jos opettelisit englantia ?'
Minä, varmaankin silmät pyöreinä, kysyin: 'Miten minä voin sitä oppia?'
Henrik: 'Pastori Hans Liljeroos osaa latinaa, kreikkaa, hepreaa, saksaa, ruotsia ja englantia, jospa kysymme häneltä, haluaisiko hän opettaa?'
Minä: 'Ohhoh.. no kysytään vain, kysyn myös Sofialta, haluaisiko hänkin oppia englantia.' 



Raamattu 1:12, jossa oikea teksti ja kuvat


Henrik järjesti vielä uuden yllätyksen. Hän sanoi, että kampa, harja ja peili kuuluvat yhteen erään toisen lahjan kanssa, mutta se tulee iltapäivällä. Odotin sitä kuin lapsi odottaa joulupäivää. Mietin, mikä on sellainen, mikä tuodaan ja se kuuluu yhteen kamman, harjan ja peilin kanssa ? Olisiko se uusi pyyhe ? Miksi joku toisi minulle pyyhkeen ? En keksinyt mitään muuta.

Iltapäivällä oveen koputettiin ja kun menin ovelle vastaan, siellä lumisateessa seisoi puuseppä Birger Hammarin apupojat Konsta ja Aapeli. Konsta otti lakkinsa päästään ja sanoi: 
'Päivää hyvä rouva, mihin piironki viedään?'
Henrik huikkasi minun selkäni takaa: 
'Tuokaa pojat se vaan sisälle, me hoidamme sen oikeaan paikkaan! Kiitos pojat ja tervehtikää puuseppää meidän puolestamme!'

Konsta ja Aapeli kantoivat varovasti sisään kaunista valkoista peilipöytää. Liikutuin siitä niin, että pieni kyynel tuli silmään. Kun pojat olivat lähteneet, kapsahdin Henrikin kaulaan vielä toisenkin kerran. 
'Kiitos ihan suurenmoisen paljon!' sanoin Henrikille, 'se on kaunis kuin koru'.
Henrik hymyili ja kysyi, mihin haluan peilipöydän laittaa. Me kannoimme yhdessä sen kammariin. Minulla ei ole koskaan ollut noin isoa peiliä!

Ensilumen päivä oli antoisa päivä ja leivoin siitä hyvästä Henrikille omena-kanelipiirasta, josta hän pitää. Tuoksun perässä lapsetkin tulivat pöytään herkuttelemaan, tietysti mukanaan uusi ystävä Lurppa Turri Nuppu."

Amalia 



Lahjat

Lisäsin peilipöydälle vanhan kermakannun ja lautasen pieneksi vesikannuksi ja pesuvadiksi, vaikka ne ovat alun perin astioita, mutta isompia kuin 1:12 esineet. Toisella vadilla on oikeita laventelisaippuan palasia, ne tuovat vähän tuoksua huoneeseen. Konsta ja Aapeli ovat puusepän apupoikia, eivätkä vielä tiedä, että piironki ei ole sama asia kuin peilipöytä. Peilipiironki on erilainen, siinä on laatikoita kuten lipastossa ja päällä on pieni tai isompi peili.

Pienessä Raamatussa, eli mustassa Holy Bible-kirjassa, on oikeasti painettu englanninkielinen teksti ja piirroskuvia. Paljain silmin sitä ei näe lukea, mutta ehkä kokeilen joskus suurennuslasilla. Ihmeellistä ja valloittavaa on miniatyyrimaailma.

Historiaa laventelista

Netissä on artikkeleita, joissa kehoitetaan laittamaan lakanan alle laventelisaippua, jos jalat ovat öisin levottomat. Kokeilin sitä ja se auttoi, kun saippua oli lähellä jalkoja.
Tuli mieleeni, että ennen vanhaan liinavaatekaapeissa pidettiin kuivattua laventelia kangaspusseissa, ehkä jopa samasta syystä, tai sitten tuomaan hyvää tuoksua lakanoihin ja karkoittamaan liinavaatekaapista pois ötököitä. 
Laventelia on ennen käytetty antiseptisena aineena haavojen sidonnassa ja palovammoissa. Laventeliuute alentaa kuumetta ja sillä kurlaaminen helpottaa kurkkukipua ja hammassärkyä. 
Uudet tutkimukset toteavat, että laventeli saattaa auttaa myös joissakin  hiivatulehduksissa. 
Laventeliuutetta käytetään nykyisin apuna univaikeuksiin, joten siinäkin on varmaan hyvä syy siihen, että ennen laventelia pidettiin liinavaatekaapeissa.  Laventelin tuoksuiset lakanat edesauttoivat hyviä yöunia.
Laventelisaippuan voisi laittaa vielä nykyisinkin kaappiin, jossa pidetään lakanoita. Taidanpa kokeilla.

Tuotteet: Minimaailma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)