Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

9. elokuuta 2022

Lapsille uudet sängyt

 

" Elokuun 9. päivä - Rakas Päiväkirja 

Kesä on mennyt nopeasti. Keväällä Elisabet vei jälleen Henrikin merille ja me olemme täällä lasten kanssa nauttineet kesästä. Sofian lapset Bir
gitta ja Lotta ovat olleet usein yökylässä, erityisesti
Emman leikkikavereina, mutta myös poikien kanssa he ovat leikkineet pihalla. Henrik on päässyt pari kertaa käymään välillä kotonakin, pari päivää kerrallaan."


 "Viimeksi kun Henrik oli kotona, ostimme lapsille uudet sängyt. He olivat niistä innoissaan, ja pojat leikkivät heti laivaleikkiä kerrossängyssä. Yläpeti ja alapeti ovat nyt olleet yläkansi ja alakansi. He vaihtavat nukkumapaikkaa vuorotellen joka toinen yö, koska yläkannella nukkuvan täytyy olla laivan tähystäjänä. Tietysti he nukkuvat molemmat öisin, mutta mielikuvitusta saa meidän kotona käyttää. Joissakin muissa perheissä se ei ole niin sallittua lapsille, vaan tiukka kuri on tärkeintä joidenkin mielestä. Kyllä meilläkin rajat on lapsille ja lapset suhtautuvat niihin luontevasti.
Emma on nukkunut joka yö räsynukke kainalossa ja peitellyt sen hellästi viereensä iltaisin. Joskus olen kuullut, kun hän kertoo nukelle iltasadun.

  Me aloitimme Sofian kanssa ompeluseurassa käymisen. Eräs leskirouva, joka muutti keväällä tänne Kukkakylään, perusti sellaisen omaan kotiinsa. Hän kutsui rouvia sinne milloin sattui kenetkin kylällä tapaamaan. Me teemme siellä koristeompeleita ja jaamme naisten asioita keskenämme.
Rouva Broderuskella, Brodereuksella, Brodé:lla on viehättävä koti, täynnänsä hänen itse tekemiään koristeompeleita peitteissä, tyynyissä, verhoissa ja pöytäliinoissa. Hän rakastaa erityisesti kukkakuvioita.

  Rouva Brodé tarjoilee meille aina tuoretta maitoa ja itse leipomaansa sokerikakkua. Joskus saamme harvinaista herkkua, kuumaa ihanaa kahvia. Viemme hänelle jotain pientä tuliaista joskus. Lapset ovat sillä aikaa naapuri Eloveenan hoidossa. Kylläpä se virkistää jakaa ajatuksia muiden aikuisten kanssa! Eräs nuori rouva ottaa aina vauvansa mukaan. Hän ei ehdi tehdä käsitöitä, mutta hän haluaa saada keskusteluseuraa. Hän on tainnut saada jo monta hyvää neuvoa kokeneemmilta äideiltä ja hyvä niin.

  Rouva Brodèn mies oli kotoisin ulkomailta ja siksi tuo nimi oli vaikea muistaa. He olivat lapseton pari, mutta rouva on hyvin seurallinen ja muut ihmiset huomioiva. Hänen miehellään oli erikoinen ammatti, hän teki jotakin tutkimusta tohtoreita ja opettajia varten ja joutui matkustamaan sen vuoksi usein eri maissa, kunnes se koitui hänen kohtalokseen ja hän sai vaarallisen taudin jostain kuumasta maasta, olikohan se Egypti ? Olen nähnyt kerran maapallon muotoisen kartan kartanon herran työhuoneessa, mutta en muista, missä kohtaa maapalloa Egypti on.

 Nyt menen hoitamaan Timin polvea, hän kaatui pihalla ja polvesta valuu veri. Onneksi ei mitään pahempaa, pieni haava vain."

Amalia






Sängyistä

Puiset sängyt ovat siistit, tukevat, hyvin tehdyt ja petivaatteet kuuluivat niihin, jotka on liimattu kiinni sänkyihin.
Kerrossängyt saa erotettua kahdeksi eri sängyksi, mikä oli yllätys. Tikapuissa ei ole kiinnikettä, millä ne kiinnittäisi sänkyä vasten, mutta nukketalossa se ei haittaa.

Kurista
 

"Tiukalla kurilla" Amalia päiväkirjassa tarkoittaa 1851 luvun tiukkaa kasvatuskuria, joka oli ankarampaa kuin nykyajassa. Siihen aikaan tottelemattomia lapsia saatettiin kotona tukistaa eli antaa 'tukkapöllyä' ja koulussa opettaja saattoi näpäyttää karttakepillä sormille tai seisottaa luokan nurkkaan häpeämään, jos oppilas oli levoton. Tällaisia ei Kukkakylässä, eikä Armaan perheessä tapahdu. Tarina ei pyri raadolliseen realismiin, koska on kyseessä nukketarina.

Koska Armaan perheen vanhemmat ovat taiteellisesti luovia, he sallivat lastenkin luovuuden ilmaisuja, jos se ei häiritse muuta elämää. He pitävät kuitenkin terveitä rajoja lapsille. Ja sekin on hyvä huomata, että vaikka kirjoitan Amaliasta minä-muodossa, minä en ole Amalia.


Sängyt: Riimikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)