Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

28.3. Nimipäiväonnittelut kaikille, joiden nimi on Armas!


28.3. Nimipäiväonnittelut kaikille, joiden nimi on Armas!

22. syyskuuta 2021

Virkattu joulumatto Ruusulaan (+ohje)

"Ruusulassa 22.9.1850"  

"Rakas Päiväkirja, tein valmiiksi joulumaton. Sovitin sitä tyhjän huoneen lattialle ja Roosa tuli tassulla heti kokeilemaan, saisiko maton päälle kävellä. Ei saa vielä, täytyy pitää se puhtaana jouluun asti. Olihan siinä puuhaa tehdä se, mutta käsillä tekeminen on minun iloni.

 


 
Lääkärilaskua ei ole tullut vieläkään, mutta näin Iitan miehen Kustaan jo terveen oloisena ajavan hevoskärryillä vesitynnyrin kanssa. Täytyy kysyä piakkoin Anna rouvalta asiaa.

Emman kotiopetus on alkanut hyvin. Hän osaa jo lukea tavuja ja laskea helppoja ynnälaskuja. Hän on innoissaan uusien asioiden oppimisesta.

Ulkona alkavat puiden lehdet kellastua, kaunis ruska levittyy yli koko Kukkakylän.

Ajattelen paljon poikia, että olisivat saaneet olla terveinä, eikä merisairaus olisi vaivannut matkalla. Tom kyllä kestää, mutta Tim on heikompi kaikissa sairauksissa. Henrik ei kirjoita minulle pienistä vaivoista, etten huolestuisi täällä.

Olen katsellut iltaisin merelle päin, näkyykö vielä Elisabet laivaa. Joskus kuulen iltaisin, aivan kuin tuuli kuiskaisi Henrikin äänellä: 'Hyvää yötä, rakas.' "

Amalia   



MATTO

Virkkasin maton samoilla virkkauslangoilla kuin shaalitkin aiemmin. Tein sen afrikan kukkien mallilla.

OHJE yhteen kukkaan

- Virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja yhdistä ympyräksi piilosilmukalla. 

- Tee jatkossa aina 1. pylväs 3:lla ketjusilmukalla ja sulje kerros piilosilmukalla. Tee värinvaihto aina kerroksen viimeisen piilosilmukan kohdalla ja virkkaa edellisen kerroksen langanpäät uuden kerroksen sisään.

1. kerros: Tee renkaaseen *2 pylvästä, 1 ketjusilmukka* - toista edellistä *-* sarjaa vielä 5 kertaa, niin että renkaaseen tulee 12 pylvästä pareittain. Vaihda langan väri.

2. kerros: Virkkaa jokaisen yhden ketjusilmukan kohdalle 2 pylvästä, 1 ketjusilmukka ja 2 pylvästä. Pidä sama langan väri seuraavalla kerroksella.

3. kerros: Virkkaa yhden silmukan ketjuun ensin 1 piilosilmukka ja sitten 3 ketjusilmukkaa = 1. pylväs. Tee jokaiseen yhden silmukan ketjuun 7 pylvästä. Vaihda uusi langan väri.

4. kerros: Virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 kiinteä silmukka ja virkkaa jokaisen pylväsryhmän välissä niin, että koukkaat 2 kerrosta alempaa kiinteän silmukan. Näin syntyy kukan terälehdet. Vaihda uusi langan väri.

5. kerros: Virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 1 pylväs. Tee jokaisen terälehden korkeimpaan kohtaan yhteen silmukkaan 1 pylväs, 1 ketjusilmukka, 1 pylväs. Vedä langanpää silmukan läpi ja katkaise lanka. Päättele koukulla lanka työn sisään. Tee 7 kpl kukkia. 

Kappaleissa voi käyttää neljää eri väriä, mutta itse käytin vain kahta väriä vuorotellen. Keskimmäiseen kappaleeseen virkkasin värit eri järjestyksessä. Kappaleista tulee 6 kulmaisia.

Prässää kappaleet laittaen ne kostean liinan väliin muutamaksi tunniksi. Anna kuivua. 

Ompele kappaleet yhteen suorista reunoistaan kuten kuvassa, itse käytin siinä beigeä ompelulankaa. Yksi kappale jää keskelle, muut kiinnitetään sen ympärille. Viimeiseksi virkkaa 1 kerros kiinteitä silmukoita maton ympärille. Prässää uudelleen jos on tarpeellista.

On mahdollista virkata puolikkaita kappaleita reunaan, jos haluaa tasaisemman reunan. Itse en tehnyt niitä, koska pidän maton kukkamaisesta muodosta.

Puolikas kukka virkataan näin:

1. kerros: Virkkaa 5 kjs ja yhdistä renkaaksi ps:lla.

2. kerros: Virkkaa 4 kjs, 2 p, 1 kjs, 2 p, 1 kjs, 2 p, 1 kjs, 1 p.

3. kerros: Vaihda väri, aloita kerros nurjalta. Tee 4 kjs, virkkaa reunimmaiseen kjs-lenkkiin 2 p, tee seuraaviin kahteen kjs-lenkkiin: *2 p, 1 kjs, 2 p*. Tee viimeiseen kjs-lenkkiin 2 p, 1 kjs, 1 p. 

4. kerros: Käännä työ, pidä sama lankaväri. Tee 4 kjs, sen jälkeen ensimmäiseen  kjs-lenkkiin 3 p. Virkkaa seuraavaan kahteen kjs-lenkkiin 7 p. Viimeiseen kjs-lenkkiin 4 p.

5. kerros: Vaihda lankaväri ja käännä työ. Kiinnitä lanka 1:llä piilosilmukalla. Tee 1 kjs. Tee jokaiseen pylvääseen sen jälkeen 1 ks. Virkkaa terälehtien välit kuten kokonaisessa palassa, viemällä koukku 2 kerrosta alempaa pylväsryhmien väleissä ja virkkaamalla siihen 1 ks. 

6. kerros: Vaihda lankaväri ja käännä työ. Virkkaa 1 ps ja 3 kjs. Tee jokaisen ks:n kohdalle 1 pylväs. Tee taas jokaiseen kokonaiseen terälehteen korkeimmalle kohdalle yhteen silmukkaan *1 p, 1 kjs, 1 p*. Vedä lanka silmukan läpi ja katkaise. Päättele langanpää koukulla työn sisään. Tähän mattoon tarvitaan 6 puolikasta kukkaa, jos haluaa reunasta tasaisemman.

Jos haluaa virkata torkkupeiton nukelle tällä ohjeella, voi tehdä sen ompelulangalla. Ohut virkkauslankakin on paksua nukketalon mittakaavassa 1:12, kuten näemme.

kjs = ketjusilmukka

p = pylväs

ps = piilosilmukka

ks = kiinteä silmukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)