Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

3. syyskuuta 2021

Vanhat lelut vintille, sekä vähän postin ja koulun historiaa

"3.9.1850 - Rakas Päiväkirja"

"Vein tänään lasten vanhat lelut vintille. Henrik maalasi ne viime keväänä uudelleen ja ne ovat nyt melkein kuin uudet. Luulenpa, että vintti tulee olemaan lapsille kiva leikkipaikka, ehkä joku heistä haluaa siellä nukkuakin. Lapsia on kyllä ikävä.



Kävin postikonttorista hakemassa päivän postin ja siellä oli postikortti sisareltani Sofialta, joka kirjoitti, että he, Sofia ja hänen miehensä Eerikki, tuovat Emman kotiin ensi viikolla. Eivät ehdi jäämään, kun heillä on myöskin kansakouluikäisiä lapsia, Lotta ja Birgitta.

Sofian tytöt menevät innokkaasti uuteen kansakouluun, mutta täällä Kukkakylässä ei ole vielä sellaista. Meillä on kyllä hyvä opettajatar, neiti Snellman, joka tulee kotiin opettamaan laskentoa ja Aapisen lukua Emmalle. Hän pitää myös käsityö - ja laulutunteja. Pojat eivät ole vielä opetuksessa. Joskus neiti Snellman vie Emman pienelle retkelle poimimaan marjoja tai muuten vain kävelemään luontoon. Silloin pojatkin saavat mennä mukaan.

postikortti
 

Emma on toivonut meiltä pianoa. Hän kuuli opettajan soittavan pianoa eräässä juhlassa ja sai siitä innostuksen. Pianohan ei yksistään riitä, täytyisi maksaa myös soiton opetuksesta. Ehkä joskus myöhemmin meillä on siihen varaa.

Menen nyt pihaa siistimään. Aurinko vielä pilkottaa pilvien välistä, vaikka vähän viileää on tänään ollut. Kesäkukat kukkivat vielä, mutta kohtapuoliin ne on otettava pois ruukuista."

Amalia 

ESINEET

Puiset lelut on ostettu noin 25 vuotta sitten, joko kirppikseltä tai silloisesta Tiimarista. 

Postikortti, jossa tyttö soittaa pianoa, on oikea kortti noin 1800-luvun lopulta.

POSTIN HISTORIAA

Kenraalikuvernööri Pietari Brahe perusti postilaitoksen Suomeen 6.9.1638. Amalian aikaan, vuonna 1850, postit haettiin vielä postikonttoreista. Postimerkit, postilaatikot ja postien kotiinjakelut tulivat käyttöön vuosina 1856 - 1858.

 

1. suomalainen postimerkki 1856

 

KOULUN HISTORIAA

Ensimmäiset kansakoulut aloittivat Suomessa 1850, mutta niitä ei ollut kaikilla paikkakunnilla. Jotkut aikuiset vastustivat niitä, koska he ajattelivat, että koulussa kirjojen kanssa istuminen tekee lapsista laiskoja. Mutta mitäpä uutta ei oltaisi vastustettu kautta aikojen. 

Kotiopetusta annettiin niin, että opettaja tuli kotiin opettamaan lapsia. Kotiopetusta annetaan vieläkin. Yhdysvalloissa oli vuonna 2007 noin 1,5 miljoonaa kotioppijaa. Iso-Britanniassa heitä oli noin 48.000 kouluvuonna 2016 - 2017. Suomessa oli 414 kotioppijaa vuonna 2018.

Aapinen oli ensimmäinen suomenkielinen kirja, jonka kirjoitti Mikael Agricola vuonna 1543 ja sen nimi oli 'Abckiria'. Se oli ensin tarkoitettu aikuisten oppikirjaksi papeille, jotka opettivat lukutaitoa, mutta Aapisesta, vähän eri muodossa, tuli myöhemmin lasten lukutaidon oppikirja kouluihin. Aapisen symbolina on kautta aikojen ollut aapiskukko, joka on ollut jo 1500 - luvulla puolalaisen aapisen kannessa. 

 

kotikoulu 1880

 

Historian tiedot ja 2 alinta kuvaa : Wikipedia, public domain

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)