Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

4. syyskuuta 2021

Postikortti kapteenilta

"4.9.1850 - Rakas Päiväkirja

Sain postikortin Henrikiltä. Se kuului näin:

"Rakas Amalia, tulemme kotiin myöhässä, sillä joudumme odottamaan myrskyn laantumista täällä vieraassa satamassa. Poikiemme tähden emme lähde myrskyn silmään, vaikka onhan SV Elisabet hyvin myrskyjä kestänyt. Laivassa on myös perämiehen poika Anselmi. Kaikki on hyvin täällä, toivottavasti sait talokaupat tehtyä ja olette terveinä. Rakkain terveisin, Henrik"

 

Mieheni on hyvä kapteeni, mutta vielä parempi isä."

Amalia 

 




 

TIEDONKULUN HISTORIAA

Posti kulki Amalian aikaan kotimaassa, mutta ei silloin vielä ulkomailta. Merenkulkijoiden kotiväet eivät saaneet kovin usein kuulumisia meriltä. Sähkösanomatkaan eivät vielä kulkeneet Suomessa vuonna 1850.

Lennätin oltiin keksitty Lontoossa jo vuonna 1838 ja käytännöllisen lennätinjärjestelmän rakensivat Yhdysvalloissa Samuel Morse ja Alfred Vail, joka otettiin käyttöön New Yorkin ja Baltimoren välillä 24.5.1844. (Morsen aakkoset)

Suomessa ensimmäinen lennätinlinja valmistui vuonna 1855 Helsingistä Pietariin. Ensimmäinen suomenkielinen sähkösanoma, eli 'telegrammi' tai 'telegrafi' lähetettiin 9.4.1862 Turusta Elias Lönnrotille hänen 60-vuotispäivänään. Korusähkeonnittelut aloitettiin vuonna 1922. Vuonna 2013 lähetettiin viimeinen sähkösanoma, eli sähke, Intiassa. Nykyisellä Internetin ja puhelimien aikakaudella sähkeitä ei ole enää tarvittu.


LAIVAN MERKINTÄ 

SV laivan nimen edessä tarkoittaa isoa purjealusta, 'seiling vessel'. 

Pienillä kirjaimilla 'sv' - merkintä tarkoittaa purjelaivaa. 

 

POSTIKORTEISTA

Blogissani esiintyy vanhoja oikeita postikortteja, joita pappani säästi talteen aikoinaan. Pappa sai lahjoituksena myös erään merikapteenin postikortit, joita kapteeni oli lähettänyt pojalleen 1900-luvun alussa. Oheinen kortti on myös saman kapteenin lähettämä.

Lisää meriaiheisia vanhoja postikortteja erillisellä sivulla Postikortit


Historian tiedot : Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)