Tervetuloa !

Tervetuloa! Täällä sisustetaan vähitellen kahta 1:12 nukketaloa. Nukke-Amalian "historiallista päiväkirjaa" voi lukea aika ajoin. Mineily on aikuisten harrastus, miniatyyriesineet ja päiväkirjan tarinat sopivat noin yli 14-vuotiaille. Pienemmille lapsille voi lukea Ystäväkirjan runoja.

28. elokuuta 2021

Ensimmäinen käynti Ruusulan talossa

"28.8.1850 - Rakas Päiväkirjani"

"Tänään oli hauska päivä! Tänä aurinkoisena ja kuulaana alkusyksyn päivänä kävin katsomassa myytävää taloa Laivurinkatu 10:ssä. Se on lähellä satamaa ja siksi varsinkin Henrikille sopiva sijainti. Henrik lupasi, että saan päättää talon ostosta, sillä koti on minulle tärkeämpi kuin maailmanmatkaaja miehelleni. Toki hänestä on mukavaa tulla kodin lämpöön, missä lämmin ruoka odottaa ja perhe on vastassa.

 

Ruusulan talo
 
Talo on soma, siinä on valkeat seinät, vaaleanpunaiset ikkunanpielet ja oven päällä on ruusun kuva, maalattuna jonkun taitavan maalarin toimesta. Huoneita on kolme, ne ovat eri kerroksissa, ja sitten vielä on lämmin vintti. Porstuaa ei ole, ulko-ovi avautuu heti kyökkiin. Emme enempää huoneita nyt tarvitsekaan, sillä haluan pitää talosta itse huolen. Emme ole vielä halukkaita palkkaamaan palvelijaa, koska voin tehdä kodin työt itsekin. Tohtorin talossa, missä asuimme tähän asti hyyryläisenä, oli palvelusneiti. Miksi minun pitäisi istua jouten, sillä aikaa kun palvelija tekee kaikki työt ? Tohtorin rouvan kyllä ymmärtää, hänen täytyy huolehtia niin paljon vieraista ja sukulaisistaan.

Amalia tutustuu uuteen taloon

'Oi miten paljon ikkunoita', ihastelee Amalia.

Tein talokaupat saman tien, meillä oli pankissa riittävästi riikintaalereita. Henrik lähetti minulle rakkain terveisin syntymäpäiväkortin, jossa hän pahoitteli, ettei voinut lähettää lahjaa. Mitä vielä! Saanhan ostaa ihan ensimmäisen oman kotimme ! Kiitos Henrikille ja Taivaan Isälle, että meillä on siihen varaa nyt, kun Henrikin kapteenin palkka nousi kaksinverroin suuremmaksi pidempien laivamatkojen vuoksi. Meillä on ikävä Henrikiä, mutta talvisin hän on kotona enemmän. Kaikilla perheillä ei ole yhtä hyvin nyt asiat ja sen vuoksi meidän täytyy olla kiitollisia ja kärsivällisiä.

 

Syntymäpäiväkortti

 Talossa on valkea takka salissa ja toin heti sen päälle perintökynttelikkömme, jolle ei ollut oikein sopivaa paikkaa edellisessä vuokrahuoneessamme. En edes muista, kuinka kauan kynttelikkö on meillä ollut, mutta se on peräisin ulkomailta, luultavasti Saksasta. Koiraveistos myös sai paikan takan reunukselta, ainakin toistaiseksi. Se on tätini vanha, saimme sen joskus lahjaksi.

Amalia toi kynttelikön takan päälle

Onpa hauskaa nyt alkaa sisustamaan uutta kotia, mutta melkein kaiken joudumme hankkimaan, sillä vanhat kalusteemme kuuluivat tohtorin taloon ja sinne ne jäivät. Kiirettä ei ole, sillä pojat ovat Henrikin mukana laivamatkalla ja tytär on vielä serkkujensa luona. Hän ei kuulemma haluaisi tulla sieltä vielä kotiin, näin minulle kirjoitettiin viime viikolla kirjeessä. Onhan siellä ystäviä ja hauskaa tekemistä. Meidän pitäisi kuitenkin aloittaa kotiopetus piakkoin, että kovin kauaa hän ei voi siellä enää viipyä.

Nyt lähden käymään torilla, jos perunoita saisi vielä tälle päivälle."

Amalia 

Amalia valmiina kättelemään talokaupat.


Esineiden alkuperä: 

- Takka ja koiraveistos ovat kirppislöytöjä. 

- Kynttelikkö on tilattu kymmeniä vuosia sitten ulkomailta, mutta vastaavia myydään nytkin Suomessa.

- Talo on lapsenlapsen vanha, jonka hän luovutti mummulle, koska hän sai uuden. Talo palautuu esineineen lapsenlapselle, sitten kun hän on aikuinen. Ruusulan talo ei ole varsinaisesti 1:12 miniatyyritalo, mutta talon mittasuhteet sopivat kuitenkin aika hyvin Amalian perheelle.

- Syntymäpäiväkortti on oikea kortti noin vuodelta 1910. 

Historiaa:

Suomen Pankki perustettiin vuonna 1811. Suomessa käytettiin Ruotsin riikintaalereita ja Venäjän ruplaa vuosina 1809 - 1860.

Porstua = eteinen

Kyökki = keittiö

Hyyryläinen = vuokralainen

Sali = olohuone, jossa vieraat otetaan vastaan



Amalia-nukke: Minimaailma
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivat kommentit piristävät päivää :)